Zeilvakantie Îles d'Or (F-Côte d'Azur)

 

Een zeilvakantie rond de Îles d'Or aan de Franse Côte d'Azur (vanaf 4 personen)

Vanaf 324 € p.p. / Week - Zeiljacht + skipper

 

Porquerolles, Port Cros en île du Levant -  parels aan de Franse Zuidkust.

 

 

 

De Îles d'Or (de eilanden Prorquerolles, Port Cros en île du Levant) liggen

aan de Côte d'Azur ter hoogte van Hyeres (Toulon).

De Archipel van de Îles d’Or is het meest zuidelijke punt van de Franse Provence, een klein paradijs van 3 eilanden tussen land en zee. Dé manier bij uitstek om deze eilanden te ontdekken is door te verblijven en gebruik te maken van een zeiljacht met schipper;

Porquerolles ligt recht tegenover Hyères, op een paar kilometer van  het Franse vasteland. Het is het grootste eiland van de drie met zijn kristalheldere zee en landschappen als een gekleurd mozaïek. De charmante haven bevindt zich in het hart van het dorp waar bars en restaurants je uitnodigend opwachten. Je kan er o.a. een fiets huren om het eiland op een aangename manier te verkennen op speciaal aangelegde paden en wegen. Porquerolles is tevens een paradijs voor wandelaars.

Image result for Porquerolles plage d'argentOp Porquerolles zal je nauwelijks gemotoriseerd verkeer tegenkomen. Enkel de bewoners van het dorp mogen zich per wagen verplaatsen en zelf kan niemand een wagen meenemen naar het eiland.

Het eiland ontdek je dus te voet, per fiets of via de zee.    

De vele wandel-en fietsroutes leiden je langs een opeenvolging van adembenemende panorama’s, prachtige rotsachtige inhammen (calanques), bosjes van eiken, olijfbomen, vijgenbomen, eucalypsusbomen en natuurlijke discrete strandjes en baaien (aanrader : plage de Notre Dame, een paradijselijke beschutte baai met fijn wit zand en een transparante zee van zacht turquoise,  recentelijk uitgeroepen tot ‘plus belle plage d’Europe’) De wandelpaden leiden in westelijke richting naar de ‘pointe du Langoustier’, het meest westelijke punt van het eiland,  en de vuurtoren van Porquerolles op de meest oostelijke kaap.

In het noorden van het eiland vind je landbouwactiviteiten in een wonderlijke variatie van kleuren met o.a. enkele wijngaarden, dennenbosjes, velden met wilde bloemen en ook forten die getuigen van het militaire verleden van het eiland als uitkijkpost tegen invasies.

Port Cros is het meest natuurlijke en het meest beschermde eiland van het 'Parc naturel des  Îles d’Or'.  Auto’s en fietsen zijn er absoluut verboden. Langs één van de drie bewegwijzerde wandelpaden ontdekt u de verbluffende natuurlijke schoonheid van het kleinste eiland van de archipel.

Een aanrader voor waterfanaten is zeker ook de onderwaterwereld  van Port Cros te ontdekken via de ‘sentier de la Palud’; dit is een ‘bewegwijzerd onderwaterpad’ waar je met snorkel en duikbril in kristalhelder water de uitzonderlijke fauna en – flora onder water kan ontdekken.

Het Île du Levant kent een bewogen geschiedenis; het werd in vorige eeuwen bewoond door religieuze ordes en midden van de 19e eeuw was er een strafkolonie gevestigd voor kinderen van 12 tot 20 jaar. Napoleon Bonaparte liet er het ‘Fort de l’Arbousier’ en de ‘Tour du Titan’ bouwen ter versterking van de verdediging van het eiland tegen invallers. Vandaag is het eiland over een afstand van zo’n 5 kilometer nog militair domein. Naturisme is er overal toegelaten,  behalve op de publieke plaatsen (haven en marktplaats (place du village)).

Het eiland herbergt het 'Domaine des Arbousiers' : dit is een beschermd natuurreservaat van 20 hectaren waar je als bezoeker kan genieten van inspirerende kleuren en geuren. Een natuurwandelpad leidt u door het domein vanuit het hoogste punt van het dorp langs de zee tot aan de haven.  

Ook de Île de Giens, schiereiland bij Hyères is absoluut de moeite waard. de 'salins' (ondiepe 'zoutwater-meertjes') herbergen een uitzonderlijke fauna en flora.

Hier vind je een uitgebreide brochure over de eilanden  waarmee je de actviteiten en ontdekkingstochten alvast kan plannen.

Als de tijd het ons toelaat, pikken we nog een bezoek mee aan het Île des Embiez (ook wel 'Îles Paul Ricard' genoemd, naar de vader van één van de bekendste Franse Pastis-dranken) of bezoeken we het schiereiland van St. Mandrier.

Graag geven wij u een paar links mee die u alvast een nog breder idee geven van de mogelijkheden als bezoeker van dit stukje paradijs. Het accent ligt op genieten, wandelen, fietsen, watersporten en ontdekken in een uitzonderlijk aantrekkelijke en natuurlijke omgeving. Terwijl uw schipper u van eiland tot eiland zeilt geniet u van het landschap, rust u uit of plant u alvast uw volgende activiteiten aan land.

Link Parc National : ruime keuze aan ontdekkingsmogelijkheden, wandel-, fiets- en onderwaterroutes

Link - Îles des Embiez

 

Van waar vertrekken de zeilcruises ?

Onze vertrekbasissen zijn gelegen in Hyeres, bereikbaar met de wagen, per trein (TGV)  of per vliegtuig (luchthaven Hyeres-Toulon bevindt zich in Hyeres zelf) of per ferry voor wie met de wagen komt. De transfert tussen luchthaven of treinstation gebeurt per taxi of minibus. Kleine groepen kunnen ook uiteraard eventueel samen reizen.

Per vliegtuig : vluchten naar luchthaven Hyeres-Toulon, vlakbij de haven vanuit Brussel-Charleroi met  Tui Fly

Per trein / TGV : Vanuit elk station (Overweeg eventueel ook vertrek via Lille (Rijsel)) : link  TGV

Met de wagen: Individueel of in kleine groep.

 

Met welke type zeiljacht wordt er gevaren ?

We varen - naargelang het aantal opvarenden - met zeiljachten van het type kieljacht telkens met 2 tot 4 cabines of type catamaran met 3 tot maximaal 6 cabines. Alle jachten zijn  voorzien van het nodige comfort en alle veiligheidsvoorzieningen. Hieronder vindt u onze vaste arrangemeneten. Voor boten met beperktere capaciteit of voor het huren van meerdere boten voor grote groepen of catamarans, doet u het best een aanvraag via ons aanvraagformulier.

Hieronder vindt u een overzicht van onze boten per vertrekbasis. Bij de vermelding van het aantal slaapplaatsen (en dus bij berekeneing van de eenheidsprijs per persoon) houden wij omwille van conmfort enkel rekening met de slaapplaatsen beschikbaar in de slaapcabines zelf. In principe is de totale slaapcapaciteit van de boot 1 of 2 personen hoger door het omvormen van de zitplaatsen in het salon tot bijkomende slaapplaatsen. Bij eventuele vragen hierover kan u het best contact met ons opnemen of gebruik maken van het contactformulier.

 

Arrangementen 2017

 

Voor 2017 bieden wij arrangementen vanuit de vertrekbasis Hyeres.

 

Zeilcruise Îles d'Or - 7 dagen - Vertrekbasis Hyeres  

U bereikt de vertrekbasis per wagen, per trein (TGV) of per vliegtuig (vluchten naar Toulon - Hyeres).